Donderdag 5 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
05 Juni 2025 | Kroatië, Kaštel Lukšić
Donderdag 5 juni – We hebben vandaag weer een drukke dag gehad. Vanmorgen zijn we naar Split gegaan. We hebben er het Paleis van Diocletianus bezocht. Dat werd gebouwd aan het begin van de vierde eeuw en was het verblijf van de Romeinse keizer Diocletianus. Onder de grond ligt ook een stelsel van gangen en kelders en daar zijn we eerst in gaan kijken. Daarna hebben we het bovengrondse gedeelte bekeken. Dat was vroeger een enorm paleizen complex. Hier zijn scenes opgenomen van de bekende TV serie Game of Thrones.
De kathedraal van Sint-Domnius behoort tot het paleis.
Precies om 12:00 uur werd er een mooi toneelstuk opgevoerd door mannen die geheel in zo origineel mogelijke Romeinse soldaten outfit waren gestoken. Ze kwamen onder luide bombastische muziek onder een boog door. Dan verscheen ook de keizer en zijn gemalin die alle twee een witte toga droegen. De keizer hield een toespraak in het Latijns en er werd een paar keer flink hard geroepen. Hierna marcheerde de groep weer onder de poort door weg. Dat was best wel leuk, zeker omdat de kostuums heel echt leken.
Na de middag zijn we naar Klis gereden. In dat stadje ligt op een heuvel het fort van Klis. Vanaf zijn oorsprong, als een klein bolwerk gebouwd door de oude Illyrische stam Dalmatae, tot een rol als koninklijk kasteel en zetel van vele Kroatische koningen, tot zijn uiteindelijke ontwikkeling als een groot fort tijdens de Ottomaanse oorlogen in Europa, heeft het fort van Klis de grens bewaakt. Ook hier zijn scenes opgenomen van Game of Thrones.
Later in de middag zijn we nog naar de Ruïnes van Solin gegaan om het verhaal van keizer Diocletianus compleet te maken. Salona, zoals de stad vroeger heette, was in de tijd van de Romeinen de hoofdstad van de provincie Dalmatia (nu Dalmatië) en keizer Diocletianus werd hier geboren in het jaar 244. We hebben er een stuk tussen de ruïnes gewandeld. Er is onder andere een restant van een enorm amfitheater. We kwamen langs een geul met daarin een lange rij graftombes. In een van die tombes stond water en daarin zaten een paar Meerkikkers.
Na al die bezichtigingen hebben we lekker op een terras aan ze een biertje gedronken.
Vanavond zijn we weer naar hetzelfde restaurant als gisteren gegaan. Dit keer hebben we voor de afwisseling ieder een burger met frietjes gehad. José een pulled pork burger en ik een met beef, kaas, bacon, tomaten chutney, pickels en uien chutney.
06 Juni 2025 - 08:56
Truus:
Werd je alweer aan de schandpaal genageld?????[e-1f602]
06 Juni 2025 - 11:37
Groetjes Ineke En Alex:
Weer een prachtige week voorbij, wij lezen elke dag met veel plezier het reisverslag, wij zijn ook ooit in de omgeving van split geweest met de naar Makarska deze mooie plaats ligt aan de bloemen rivera
07 Juni 2025 - 08:13
Henny Neijland :
Zo leren we weer wat van de geschiedenis daar he leuk dat je toevallig in de voorstelling terrecht kwam[e-1f44d][e-1f601]