Zaterdag 7 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
07 Juni 2025 | Bosnië en Herzegovina, Ravno
Zaterdag 7 juni – Eigenlijk stond vandaag Dubrovnik op het programma maar we hadden alle twee geen zin in weer een heel drukke stad. In Split moesten we al bijna in een file lopen in verband met de drukte. Dus zijn we naar de Vjetrenica grot gereden. Onderweg zagen we een bordje dat naar het Duži klooster verwees dus zijn we dat smalle weggetje ingereden. En daar lag een Scheltopusik op de weg. Dat is de langste pootloze hagedis ter wereld en meteen ook de grootste hagedis van Europa. Hij kan ruim een meter lang worden. Ik heb dat beest maar een eind van de weg af in de schaduw van wat bomen los gelaten.
Hierna kwamen we in het klooster aan. De kloosterkapel was 170 jaar oud en van binnen prachtig beschilderd met fresco’s.
Daarna ging de rit door het mooie landschap van Herzegovina verder naar de grot. Daar aangekomen moesten we nog even wachten op de volgende rondleiding. In de buurt van de ingang voelden we een koude wind die met veel kracht uit de grot kwam. Dat komt door het temperatuurverschil, binnen was het maar 11º. We kregen alle twee een helm op en dat was geen overbodige luxe want op sommige plaatsen was het plafond zo laag dat met ons hoofd er tegen konden stoten. De grot was leuk maar niet heel bijzonder.
Weer buiten hebben we onze boterhammen op zitten eten op een bankje in de schaduw en daarna zijn we op ons dooie gemak weer aan de terugweg begonnen. Onderweg zagen we weer een Scheltopusik maar die was te snel weg om er een foto van te maken. Tijdens de hele rit hebben we tientallen doodgereden scheltopusiken en slangen op de weg zien liggen. Verder een kat, een hond, een bunzing, een egel en een das. Heel jammer maar daaruit blijkt dat deze dieren hier ook veel voor komen.
Vlak voor Trebinje zagen we weer een klooster en daar zijn we ook nog gaan kijken. Dat was het Tvrdoš klooster, een 15e-eeuws Servisch-orthodox klooster. Ook hier was de kapel weer heel mooi beschilderd.
Als laatste hebben we nog even in het oude centrum van Trebinje rondgekeken. We hebben er nog een drankje gedaan en toen was het weer tijd om naar ons hotel terug te rijden.
We hebben daar vanavond ook weer gegeten. José had kipfilet en ik had rundvleesstukjes aan een spies, alle twee met een heerlijk romige gorgonzola saus en frietjes.