Donderdag 19 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
19 Juni 2025 | Bosnië en Herzegovina, Mostar
Donderdag 19 juni – We hadden vandaag weer een reisdag, van Žabljak in Montenegro naar Buna in Bosnië en Herzegovina, een rit van ongeveer 220 km. Onderweg hebben we nog getankt in Niksic in Montenegro want in Bosnië en Herzegovina hebben ze geen euro’s.
Een stukje over de grens hebben we cappuccino gedronken op een terras met uitzicht op een groot meer. Hier konden we met de pin betalen. Daarna zijn we gestopt in Bileća en daar zijn we een keer door het stadje gewandeld. We hebben er wat Bosnische marken gepind zodat we verder geen problemen hebben met betalen.
De wegen in Herzegovina zijn een stuk slechter als in Montenegro. Vaak een slecht en versleten wegdek met veel kuilen en gaten.
We zitten nu in Hotel Vila Ivanković, zo’n 12 kilometer voor Mostar. De tuin van het hotel ligt direct aan de Buna rivier. Nadat we ons hadden geïnstalleerd zijn we naar de bron van die rivier gereden. Dat is nog geen 7 kilometer van ons hotel. Daar komt het water uit een grot, onderaan een 240 meter hoge rechte bergwand. In die grot is een ondergrondse karstbron.
Meteen rechts naast die grot staat het Blagaj Tekija, een beroemd Islamitisch soefihuis. Dit is een belangrijk stuk islamitische architectuur in Bosnië. Het werd in 2003 uitgeroepen tot nationaal monument. Het huis is rond 1520 gebouwd na de vestiging van de Ottomaanse heerschappij in Herzegovina.
Het was er erg druk, waaronder ook veel moslims. Op de weggetje er naar toe moesten we eerst langs een hoop kramen met souvenirs, drank, en honing en jam lopen. Vlak voor het soefihuis en de bron zijn er veel terrasjes aan de rivier.
We hebben even door het nationaal monument gelopen maar dat was van binnen niet zo bijzonder. Daarna hebben we nog een terrasje gepikt in de schaduw direct aan het water, want het was hier heel erg warm, zo’n 35°.
We hebben vanavond in het hotel gegeten. Lekker buiten op het terras direct aan de Buna rivier. José had twee grote koteletten met frietjes en ik had een grote tonijnsteak met spinazie en stukjes gekookte aardappel.