Vrijdag 20 juni - Reisverslag uit Mostar, Bosnië en Herzegovina van Willie en José Gerris - WaarBenJij.nu Vrijdag 20 juni - Reisverslag uit Mostar, Bosnië en Herzegovina van Willie en José Gerris - WaarBenJij.nu

Vrijdag 20 juni

Door: Willie en José

Blijf op de hoogte en volg Willie en José

20 Juni 2025 | Bosnië en Herzegovina, Mostar

Vrijdag 20 juni – De dag begon vandaag met een pech gevalletje. We zijn vanmorgen naar Mostar gegaan. Dat is van ons hotel uit maar een klein stukje rijden. Onderweg vond ik dat de auto wat vreemd aanvoelde. Toen we in Mostar een parkeerplekje hadden gevonden zag José toen ze uitstapte dat de rechterachterband slap was. Vervolgens keek ik op het dashboard en zag daar ook dat er aangegeven werd dat de rechterachterband te weinig spanning had.

Er kwam een jongen voorbij en ik vroeg in het Engels aan hem of er ergens in de buurt een banden reparatie service was. Meteen kwam er ook een oudere man voorbij en die wees ons naar een autowerkplaats op een binnen terreintje ongeveer 100 meter terug. Ik heb even wat lucht in die slappe band gepompt met het elektrische handpompje dat we tegenwoordig altijd bij ons hebben en ben toen voorzichtig naar de aangewezen plek gereden.

De twee jongens die daar werkten gingen meteen aan de slag en binnen no time was de band weer gerepareerd. Er bleek een flinke schroef in de zitten. Ze vroegen € 10,- maar dat vonden we wel een beetje weinig dus hebben we € 20,- gegeven. Ze wezen ons daar schuin tegen over ook meteen een gratis parkeerplekje aan.

Vanaf daar kwamen we na een kwartiertje lopen in het centrum. We liepen over een nieuwe brug en van daar uit hadden we een mooi uitzicht op de beroemde brug van Mostar, de Stari Most brug. Deze Brug is een voorbeeld van islamitische architectuur op de Balkan. De brug werd in 1557 gebouwd in opdracht van Suleiman de Grote. Ze overspant de rivier de Neretva. De Stari Most is 4 meter breed en 30 meter lang, en overspand de rivier met een hoogte van 24 meter. Ze werd op 9 november 1993 in de Balkanoorlog vernietigd maar is na de oorlog zo origineel mogelijk herbouwd. Links en rechts van de brug heb je smalle straatjes met alleen maar souvenir winkeltjes en hier en daar een terrasje. En daar was het onvoorstelbaar druk. Soms moesten we ons er gewoon doorheen wurmen. Dus zochten we snel een terrasje aan de rivierkant met uitzicht op de brug. Daar was het lekker rustig en we hebben er cappuccino gedronken.

Daarna stortten wij ons weer in de drukte. We hebben de Koski Mehmet Pasha Moskee bezocht. Dat is een van de vele moskeeën hier. En deze is opengesteld voor toeristen.

Hierna hebben we opnieuw een terrasje opgezocht voor een glas verse sinaasappelsap. Want het was in Mostar niet alleen druk maar ook heel erg warm.

We hebben ook nog even naar de brugspringers staan kijken. Dat zijn jonge mannen die bij het publiek geld ophalen en dan vanaf 24 meter hoogte van de brug in de rivier springen. Dat is wel een spectaculair gezicht.

Tegen 13:00 uur waren we terug bij de auto en de gerepareerde band was nog hard. We zijn naar de Buna rivier gereden en daar hebben we in de schaduw onze boterhammen opgegeten. Vervolgens zijn we naar het Klooster Žitomislići gegaan. Dat ligt een stukje naar het zuiden. We hebben al best wat kloosters gezien maar we wilden gewoon een doel hebben om naar toe te gaan. Het is een orthodox klooster dat is gebouwd in 1566. Het was in de 16e eeuw een van de belangrijkste orthodoxe kloosters van Herzegovina, gewijd aan de Boodschap van de Allerheiligste Moeder Gods.

Vanbuiten was de kloosterkerk niet bijzonder maar het interieur was weer prachtig beschilderd met fresco’s en er was niemand die ons verbood om er foto’s te maken.

We waren rond 16:00 uur weer terug bij ons hotel. Hier hebben we nog een stukje langs de rivier gewandeld. We kwamen uit bij een terrasje aan de waterkant en daar hebben we nog maar wat gedronken.

We konden vanavond niet in het hotel eten want ze hadden een reservering voor 100 man op het buitenterras. Dus zijn we naar een hotel-restaurant 10 minuten lopen verderop langs de rivier gegaan. Bij dat restaurant ligt een eilandje in de rivier waar ze ook een terras op hebben. Je kunt er over een houten planken pad naar toe lopen. Daar aan de waterkant was het wat koeler en we hebben er weer lekker zitten eten. José had een soort schnitzel met champignonsaus en frietjes en ik had een specialiteit van het huis, een stuk vlees met ham erover en daarover een zachte romige kaassaus, met frietjes. We hadden er weer een salade bij en het smaakte heerlijk.

• 22 Juni 2025 - 10:40

Henny Neijland :

Wat zijn jullie toch fitte mensen ondanks de warmte, fijn dat er een garage in de buurt was he en zo snel geholpen konden worden zodat jullie weer lekker op weg konden mooie service[e-1f44d][e-1f601][e-1f618]