Vrijdag 30 mei
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
30 Mei 2025 | Kroatië, Žbandaj
Vrijdag 30 mei – Op deze zonnige dag zijn we vanmorgen eerst naar Poreč gegaan. Het oude centrum is gebouwd op een schiereilandje en daar vindt je ook de Euphrasiusbasiliek, die is gebouwd in de zesde eeuw onder het Byzantijnse rijk. In de hoofdkerk zagen we boven het altaar prachtige mozaïeken uit de zesde eeuw. Na terrasje met een cappuccino zijn we het binnenland ingereden. We zijn door het mooie groene heuvelland naar de Kotli warervallen gereden.
Maar kort daarvoor kwamen we door het stadje Hum. Hum zegt van zichzelf dat het het kleinste stadje ter wereld is. Dit kleine stadje heeft slechts 30 inwoners en 2 straten. We hadden de laatste 20 kilometer over heel smalle landweggetjes gereden en we hadden geen auto gezien maar hier was het plotseling behoorlijk druk. Er is een kerk, een paar huizen, een paar souvenir winkeltjes en een restaurantje. Je bent er dus nogal snel uitgekeken.
Daarna reden we naar de waterval maar die stelde helemaal niets voor. Een klein riviertje dat bij het dorpje Kotli over wat rotsen stroomt. Tussen die rotsen waren wat poelen en daar zaten weer een hoop mensen in het water en op de rotsen. Wij vonden het water niets eens zo schoon, het oogde een beetje troebel. Dus daar waren we ook weer snel weg.
Onze laatste stop was in Buzet. Dit stadje noemt zich de truffelhoofdstad van Istrië. Het oude centrum ligt hoog op een heuvel en in dat stadje en in de omgeving zagen we inderdaad wat winkeltjes waar truffels en truffelproducten werden verkocht. Wij hebben er even wat rondgewandeld en uiteraard in de kerk gekeken. En toen was het al weer tijd om weer naar ons hotel te gaan.
Voor het eten hebben we nog een wandeling gemaakt en die viel wat lang uit. We waren pas tegen 19:00 uur weer terug bij ons hotel. Dat werd dus snel douchen en naar het restaurant. Onderweg hebben we wel weer een paar groene Dalmatische muurhagedissen gezien.
Het eten was opnieuw heerlijk. José had vleesspiesjes en ik had gegrilde calamaris, alle twee met frietjes en een gemengde salade.
Dat was ons laatste diner hier in Bed [e-38] Breakfast Kaštel. We hebben het hier heel goed naar onze zin gehad. Morgen gaat de reis weer verder.
31 Mei 2025 - 13:56
Henny Neijland :
Ook alweer een mooi stuk dat jullie gezien hebben en oke niet alles zal verrassend mooi zijn en soms tegen vallen maar jullie zijn er wel geweest he[e-1f44d][e-1f601]