De Kupa rivier
Zondag 1 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
01 Juni 2025 | Kroatië, Delnice
Zondag 1 juni – We hebben vandaag de hele dag in het Risnjak Nationaal Park doorgebracht. We zijn daarvoor naar het dorpje Crni Lug gereden, zo’n 20 km van ons hotel. Daar is een van de plaatsen waar wandelroutes beginnen. We betaalden daar intree en we kregen een kaart met verschillende wandelingen. Voor de middag zijn we nog wat verder het park ingereden naar het gehucht Razloge. Daar begint een wandeling naar de Bron van Kupa rivier. We hebben daar ruim een half uur behoorlijk steil naar beneden gelopen. Het eerste gedeelte over een redelijk goed pad maar de tweede helft was het een beetje naar beneden klauteren over rotsen en boomwortels van de enorme beukenbomen langs het pad. Uiteindelijk kwamen we beneden aan de Kupa uit. Van daar uit ongeveer 100 meter stroomopwaarts hield die rivier zo maar op. Daar was de bron waar het water uit de grond kwam. We hebben er een tijdje staan genieten van de prachtige natuur maar toen begon de klim weer omhoog. Daar hebben we wel een paar zweetdruppeltjes verloren.
Weer bij de auto zijn we terug gereden naar het eerste punt waar we de kaartjes hadden gekocht. Daar is ook een terras en een beetje naar beneden een grote poel waar eendjes en enorme Graskarpers van zeker een halve meter lang zwommen. Aan die vijver hebben we op een bankje onze boterhammen opgegeten.
Daarna hebben we van daar uit nog een wandeling gemaakt. Die liep niet zo steil op en af, maar opnieuw door een prachtig boslandschap met heel veel wilde bloemen waaronder veel orchideeën. Aan het einde hebben we op het terras bij de ingang nog wat gedronken.
Op de terugweg in Delnice hebben we nog wat boodschappen gedaan bij de Lidl en getankt en daarna kwamen we pas tegen vijven weer terug bij ons hotel.
We hebben vanavond weer in het hotel gegeten. José had een enorme Wiener schnitzel met frietjes en ik had varkenslapjes in een lekkere donkere saus met bospaddenstoelen en dat met gebakken aardappelen. In Slovenië en hier in Kroatië zijn de porties iedere dag erg groot. Vanavond aten we ook weer niet alles op.
Weer terug op onze kamer werd er geklopt. Een van de jongens uit de keuken stond aan de deur met twee punten chocolade gebak. Nou dat smaakte lekker bij de koffie.
Tegen zonsondergang zijn we nog even met de auto op pad gegaan voor een ritje langs verschillende bergweides. Daarbij hebben we een haas en weer een hertje gezien.
Morgen gaan we weer verder naar het zuiden richting Zadar.
02 Juni 2025 - 07:12
Henny Neijland :
Mooi allemaal weer hoor, jullie zijn in het gebied waar ik met William ook ben geweest, Zadar zijn we geweest en hebben cakantie gevierd in zodirect, erg mooie omgeving , geniet ervan👍😁😘