Dinsdag 3 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
03 Juni 2025 | Kroatië, Posedarje
Dinsdag 3 juni – Vandaag stond Zadar op het programma. De oude binnenstad ligt ook hier weer op een schiereiland. We konden daar over een brug naar toe lopen. Daarna moesten we door een middeleeuwse stadspoort in de oude stadmuur om in het centrum te komen. We hebben er onder andere de St. Danatus kerk bezocht. Dat is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden en vormt ook het symbool van de stad. De kerk dateert uit de 9e eeuw en werd vernoemd naar bisschop Donat. De heel sober ingerichte kerk heeft een cirkelvorm geflankeerd door drie cirkelvormige apsissen. Toen we in de kerk waren kwam er een koor binnen. Die stelden zich op en ze begonnen daarna te zingen. Dat was zo mooi dat we er kippenvel van kregen. Zeker met de akoestiek dar binnen.
Na de kerk kwamen we in een stadpark uit en daar zagen we weer een stel Italiaanse muurhagedissen of Ruïnehagedissen zoals die ook wel worden genoemd. Vanaf de stadsmuur hadden we daar uitzicht op een andere oude stadspoort met boven de ingang de Venetiaanse gevleugelde leeuw. Dit deel van de wereld heeft heel lang onder Venetiaans bestuur gestaan.
Toen we terugliepen naar de parkeergarage liepen we langs een grasveld met daarnaast een oude muur. Tegen die muur waren twee merels een hoop tumult aan het maken. Het bleek dat ze in gevecht waren met een slang. Dat was een
Balkantoornslang die kennelijk een van hun jongen uit de nest had geroofd want de veren staken nog uit haar bek. Toen wij dichterbij kwamen bleef ze een tijdje stil zitten met haar kop dreigend opgeheven, maar daarna kroop ze verder langs de muur en verdween uiteindelijk in een gat daarin.
We zijn daarna langs de kust een stukje naar het zuiden gereden tot we in het plaatsje Sukošan een terrasje aan de haven vonden. Het was daar in tegenstelling tot Zadar heerlijk rustig en daar hebben we zitten lunchen met ieder een salade, José met tonijn en ik met kip. De rest van de middag hebben we nog een rondje door het achterland gereden.
Vanavond hebben we in het zelfde restaurant gegeten als gisteren. Deze keer zonder gekke onderbrekingen. José had kipfilet met frietjes en ik een gegrild gehaktschijf die was gevuld met kaas, en dat ook met frietjes.
03 Juni 2025 - 22:13
Truus: