Woensdag 25 juni
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
25 Juni 2025 | Kroatië, Rakovica
Woensdag 25 juni – Vandaag was het weer erg warm. Het werd vanmiddag 35°, dus hebben we het een beetje rustig aan gedaan. We zijn eerst naar de bron van smaragd groene rivier Slunjčica gegaan. Daarvoor moesten we vanaf de hoofdweg een smal B weggetje inrijden. Op een gegeven moment was er een stenig zandpaadje naar links, steil naar beneden door het bos. Volgens onze navi moest die bron daar ergens zijn. Dus zijn we dat pad ingelopen. Na zo’n 500 meter kwamen we bij de Slunjčica rivier. Hier eindigde het pad bij de ruïne van een watermolen. Toen ik in het gebouwtje zonder dak keek zat er een halfwas Oostelijke smaragdhagedis op de betonnen vloer. Die bleef heel netjes zitten voor een foto. Daarna zijn we een paadje naar rechts langs de rivier in gelopen. Na ongeveer 100 meter kwamen we opnieuw uit bij een ruïne van een watermolen. Daar liep het paadje achter door en daarna kon ik over een bruggetje en een soort dam lopen en zo kwam ik bij de bron van die rivier. Dat was een smaragd groene poel van omstreeks 30 bij 30 meter waar de rivier uitstroomde. Daar kwam al dat water van deze rivier uit de grond. Op die dam waar ik over liep zag ik opnieuw een halfwas Oostelijke smaragdhagedis maar die kneep er tussen uit voordat ik er een foto van kon maken. Daarna klommen we dat steile pad weer omhoog en zijn we verder gereden, richting Slunj.
Het onderste deel van dat stadje heet Rastoke, waar de Slunjčica rivier zich vertakt in talrijke stroompjes en vormt daarmee ook een stel eilandjes. Mooi dat we eerst bij de bron zijn geweest. Overal zijn watervalletjes en stroomversnellingen en in dit gebied zijn 22 goed bewaard gebleven oude watermolens uit de 18e eeuw die nog steeds werken en graan kunnen malen. Er zijn daar ook wat terrasjes en op een daarvan, direct aan zo’n stroompje, hebben we cappuccino gedronken. Daarna ging ik betalen (met mijn creditcard) maar toen ik de pincode in moest toetsen zag ik een bedrag van € 45,00 staan. Hey dat klopt niet! Ik zei het tegen de ober en die verontschuldigde zich en toetste het juiste bedrag in de pinautomaat. Was dat opzet of een vergissing? Toen ik weer buiten kwam had José inmiddels vanaf onze zitplaats een slangetje ontdekt in het water. En dat was een Dobbelsteenslang. Weer een nieuwe soort, die nauw verwant is aan de ringslang die ik vorige week gevangen had. Het slangetje kwam met zijn kopje boven water tegen een boomstronk aan zitten en zo kon ik er een paar foto’s van maken.
Hierna hebben we een ritje gemaakt door het mooie groene landelijkeheuvellandschap naar het fort van Cetin. We kwamen daarbij vlak langs de grens met Bosnië. We zagen de grenspost in een zijweggetje. Dat fort en de directe omgeving vormen een monument van grote waarde voor de Kroatische nationale geschiedenis, omdat op deze plek in 1527 de Kroatische adel Ferdinand I van Habsburg tot koning van Kroatië verkoos. Vanaf dat moment bleef Kroatië deel uitmaken van de Habsburgse monarchie tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het fort bleek een ruïne te zijn die ze gedeeltelijk weer aan het opbouwen zijn. Er stonden steigers omheen.
Omdat de middag al weer vorderde zijn we maar weer terug gereden richting ons hotel. Onderweg op een van die landweggetjes stond een politieman te controleren. Wij moesten stoppen en hij wilde onze papieren zien. Nou die zal het hier wel druk hebben want op de hele weg van dat fort naar de hoofdweg, ongeveer 20 km, hadden we geen enkele andere auto gezien.
In de omgeving van ons hotel hebben we een ander restaurant gezocht waar we vanavond kunnen gaan eten. We vonden een leuke plek 3 km verderop en daar hebben we nog wat gedronken en gereserveerd voor vanavond.
We zijn vanavond terug gegaan naar dat terras waar we vanmiddag hadden besproken. We zaten aan zijkant met uitzicht over een weiland. José had een burrito met vlees en kaas en groenten en ik had kipstukjes in een romige kerriesaus met gebakken aardappeltjes en champignons. Dat was eens een keer wat anders als die streekgerechten die we tijdens onze reis bijna iedere avond hebben gegeten, en het smaakte prima.
26 Juni 2025 - 08:15
Henny Neijland :
Wat is het toch prachtig allemaal en wat hebben jullie fantastisch weer zeg,dat maakt het allemaal nog mooier toch? [e-1f44d][e-1f601][e-1f970]