Zondag 14 september
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
15 September 2025 | Maleisië, Kampung Bolok
Zondag 14 september – Gisterenavond na het eten heb ik met de zoeklamp nog wat rond gekeken en daarbij heb ik weer een nieuw kikkertje geknipt. Dat is hier ook niet zo moeilijk want in Maleisië leven ruim 300 soorten kikkers en padden.
Vandaag stond in het teken van het Kuala Gandah olifanten opvang rehabilitatie centrum. En wij waren niet de enige die daar heen wilden. Al een uur voor openingstijd kwamen er auto’s voorbij gereden en vanaf de ingang werd het al snel een file die minstens 1,5 kilometer langs was. En dat is de hele dag zo gebleven. Die drukte had drie oorzaken, ten eerste was het vandaag zondag, ten tweede zijn het een soort nationale feestdagen (zaterdag, zondag, maandag en dinsdag) waarbij alle scholen dicht zijn en ten derde is het een populair uitstapje voor mensen uit Kuala Lumpur dat maar op een uurtje rijden ligt.
Het park ging om 10:30 uur open en omdat de ingang maar 500 meter van ons huisje lag zijn we te voet gegaan. Het park viel wel een beetje tegen, je kon er een paar olifanten bananen voeren die je daar kon kopen en er werd een demonstratie gegeven waarbij de mahouts hun dieren wat kunstjes lieten doen. Een mahout is iemand die een olifant van klein af aan opleid en er de rest van het leven van dat dier meer werkt. Dat is meestal ook het hele werkzame leven van de mahout want olifanten kunnen 60 á 70 jaar oud worden.
Tussen de middag zijn we naar ons huisje terug gelopen en daar hebben we onze boterhammen opgegeten.
Vanmiddag zijn we weer terug naar het park gelopen want om 14:15 uur werden de olifanten gewassen in de rivier. Dat was wel leuk om te zien. Daarna hebben we in het park nog wat gedronken. Hierna wilden we nog naar de jonge olifantjes lopen maar José zag een mooie groene Prachtagaam in een boom, een verre verwant van de Bloedzuigeragaam.
En toen we die stonden te fotograferen zagen we dat het heel donker werd in de lucht en het begon hard te waaien. Dus zijn we met versnelde pas terug naar ons huisje gesprint en even later begon het flink te regenen. We zijn lekker op ons terrasje gaan zitten en we hebben naar de auto uittocht van al die olifantenpark bezoekers zitten kijken.
Toen de weg voor ons huisje weer wat rustiger werd zijn we nog naar het dorp gereden. Daar hebben we getankt en in een van de supermarktjes hadden ze gelukkig weer een zak ijsklontjes voor onze koelbox. Dan hebben we vanavond en morgen weer koele drankjes.
Laat in de middag hebben we buren gekregen. Een Maleisisch gezin met vier kinderen. Wij snappen alle twee niet waar die allemaal moeten slapen. In de cabin (container) staat een twee persoons bed en dat is alles. En heel veel meer ruimte is er eigenlijk ook niet.
We zijn vanavond weer naar het Caribou Café gegaan. En het eten daar was weer lekker. José had een platgeslagen gegrilde kippenbil met frietjes en ik had nasi met rundvleesstukjes.
15 September 2025 - 10:04
Henny Neijland :
Wat bijzonder en gelukkig dat er een opvang is voor olifanten [e-1f44d][e-1f601][e-1f970]
15 September 2025 - 10:36
Alex En Ineke Van Der Zanden:
wat een leuke foto’s van die spelende kinderen, en wat indrukwekkend is de natuur en de dieren die jullie hebben gezien, wat vonden jullie van het basic slaapverblijf?.