Vrijdag 19 september
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
19 September 2025 | Maleisië, Kuantan
Vrijdag 19 september – Vandaag was weer een reisdag, we zijn vanit Kuantan naar het Taman Negara Nationaal Park gereden. We slapen hier de komende vier nachten in het Balai Serama Guesthouse. Het was een rit van ongeveer 225 km. Onderweg hebben we een stop gemaakt bij Sri Marathandavar Aalayam Maran Temple. Die ligt in een afgelegen landbouwdistrict en in het binnenste heiligdom van de tempel wordt een heilige boom bewaard. Het is een belangrijke tempel voor Hindoes die hier komen om te bidden. De tempel was een prachtige met veel kleurrijke ornamenten versierd gebouw zoals dat bij hindoetempels gebruikelijk is. Binnen was het ook een kleurrijke bedoeling. Er waren wat gelovigen die in de rij stonden om een offergave te kopen. Daarmee liepen ze dan een rondje rond het binnenste heiligdom en daarna gaven ze het aan een priester die de offergave in het allerheiligste deel naar binnen bracht. Wij kregen de indruk dat dat een lucratief handeltje is want een andere priester rijkte diezelfde offergaven weer aan aan nieuwe gelovigen die daarvoor weer moesten betalen.
Ook hier werden we weer aangesproken, door een Indisch uitziende mevrouw. Ze had weer de gebruikelijke vragen maar ze legde ook uit wat er verder gebeurde. De gelovigen kregen daar onder andere ook een vlek met witte as op hun voorhoofd. Dat is om nederigheid te tonen voor het leven dat vroeg of laat voor iedereeneindigt. We zagen ook een priester met vuur op een schaal waarbij hij bij iedere gelovige met een hand over de vlam ging en die hand dan naar de gelovige toe bewoog. Dat was volgens de mevrouw een zegening door de priester. Al bij al was het een leuke stop.
Een stuk verderop zat er weer een grote varaan op de weg. Ik stopte en José stapte met haar camera uit maar toen zette hij zijn turbo aan en sprintte verassend snel het groen in. Geen foto dus.
Nu zitten we in het Balai Serama Guesthouse. We hebben een kamer met terras in een tropische tuin die aan een grote rivier ligt. Aan de overkant is het nationaal park. We hebben een jonger Nederlands stel met hun kleine zoontje als buren. Die zijn net als wij ook al twee weken onderweg.
Het spreekt zich hier snel rond dat ik interesse heb in reptielen. Onze andere buurvrouw, een Engelse, kwam vertellen dat ze een lizard had gezien. Ze liep met me mee en wees een kleine Watervaraan aan die in de tuin aan het rondsnuffelen was.
We hebben hier half pension in het hotel. Mede omdat er hier in de omgeving geen fatsoenlijke restaurants zijn. Het eten vanavond was in buffet vorm. Nasi goreng, bami goreng, kipstukjes in een saus, stukken vis in een heel lekkere saus, gekookte eieren in sambalsaus, twee soorten wok groenten en rauwkost groente. Het smaakte heerlijk.
Hier zitten alleen maar westerlingen in het hotel. Meerdere Nederlanders, een Engels stel, een Duits stel en nog wat jongere gasten.
We zitten nu op ons terras en het stikt hier van de Platstaartgekkos. Langs mij is een muurtje met een lamp bovenaan en daar zitten er zeker wel een stuk of 8 op.
Na het eten heb ik nog wat rondgeneusd in de tuin maar dat leverde niets op. Alle gekko’s zitten op de huisjes. En in het grindbed meteen voor ons huisje ontdekte José een mooi koddig padje. Al snel zagen we er nog een en nog een. Dat waren Indische Stierkikkers. Mooie donderbruine padjes met een licht beige kronkelende zijstreep.
19 September 2025 - 16:00
Henny Neijland :
Weer een enerverende dag voor jullie, ook keuk dat jullie ook nu Nederlandse buren hebt, de omschrijving van het eten ziet er goed uit als het ook zo smaakt is het prima toch[e-1f44d][e-1f970][e-2764]️