Zaterdag 20 september
Door: Willie en José
Blijf op de hoogte en volg Willie en José
20 September 2025 | Maleisië, Kuantan
Zaterdag 20 september – Vandaag hebben we de hele dag in het Taman Negara park doorgebracht. We zijn met de auto naar het overzetpunt gegaan. Daar werden we voor 2 kwartjes met een bootje naar de overkant gebracht. We moesten eerst een permit kopen bij het nationaal park kantoor. Daarna zijn we het oerwoud ingetrokken. En opnieuw duurde het een tijdje voordat we ons eerste beestjes te zien kregen. We liepen heel langzaam en stonden steeds weer stil om de omgeving af te zoeken. Maar na een tijdje zagen we plotseling twee soorten vogels tegelijk die ieder met een paar soortgenoten onderweg waren. Dat waren Roestbuikmalkohas en Vuurvleugel spechten. Even later zagen we een kleine Watervaraan op een omgevallen boom zitten. Weer een stukje verder zat er een klein skinkje met een rood kopje over een omgevallen boom te gluren. Dat was een Rough-scaled Sun Skink. We zagen ook weer twee eekhoorns, dat waren Southern grey-bellied squirrels. Een weer een stuk verder zat weer een Zonneskink, dezelfde soort als we eergisteren in Kuantan hebben gezien. Op de terugweg zagen we weer een nieuwe soort, een Nevelvaraan van ongeveer 90 cm lang. Ik kon alleen zijn kop fatsoenlijk op de foto krijgen want hij scharrelde steeds tussen het struikgewas. En als laatste dieren zagen we nog een groepje Gekuifde Vuurrugfazanten.
Toen we terug bij ons hotel waren zagen we twee Langstaartskinken op muurtjes in de tuin.
Het eten was weer een buffet, met gebakken mie, rendang vlees, stukken gebakken vis in een lekkere saus, saté met satésaus en twee soorten wok groenten en het smaakte weer heerlijk.
Na het eten zijn we opnieuw op pad gegaan naar het Nationaal Park. We hebben met een gids een nachtwandeling gemaakt. Eerst zagen we in een boom hoog boven ons een Borneose Plompe Lori maar die zat zo ver weg in het donker dat ik daar geen fatsoenlijke foto van kon maken. Daarna toverde de gids wat spinnen, krekels, wandelende takken etc. tevoorschijn. En toen zag hij een slangetje met de Engelse naam Painted Bronzeback. In het verdere verloop van de wandeling hebben we die nog twee gezien. Maar het hoogtepunt voor mij was een grote agame hagedis slapend op een tak, een Gonocephalus soort maar ik moet nog even uitzoeken welke soort. Aan het einde van de wandeling toverde de gids nog een paar schorpioenen uit spleten en kieren die onder een uv lamp mooi roze wit oplichten. We hebben al bij al een heel mooie dag gehad.
21 September 2025 - 10:27
Henny Neijland :
Wat ren mooi verslag weer, jullie hebben prachtige dieren gespot en ren avondwandeling lijkt me spectaculair, een dag van genieten weer blijf dit doen